Uluslararası Stratejik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi

Misyon ve Vizyon

Vizyon

21 inci yüzyılda değişime yön veren dinamikleri algılayabilmek veya hızla değişen dinamikleri öngörerek doğru politikalar üretebilmek stratejik araştırmalar merkezlerinin esas işlevi olmuştur. Üniversitemizdeki ARELUSAM ile alternatif politikalar geliştirebilmek, bu politikaları üretebilecek ve uygulayabilecek öğretim elemanları ile öğrencileri yetiştirmek amaçlanmaktadır. Günümüzde olayların çok boyutlu olarak gelişmesi ve sorunların karmaşıklaşması; gelişmeleri zamanında ve doğru olarak algılamasını ve alternatif politikalar üretilmesini zorunlu kılmaktadır Gelişmelerin yakından takip edilmesi, gelecekle ilgili gerçekçi öngörülerin belirlenmesi, en uygun ve doğru politikalar üretilebilmesi için üniversitemizde genç ve dinamik araştırmacıların bir araya getirilmesi, yönlendirilmesi ve sinerji yaratılarak elde edilen kazanımların bilim alanı ile paylaşılması sağlanacaktır.

Misyon

Ülke, bölge ve küresel gelişmeleri takip ederek geleceğe yönelik öngörülerde bulunmak, Üniversitemizin öğretim elemanlarının araştırma dinamizmini geliştirmek, farklı bilimsel yaklaşımlar ile farklı düşüncelerin yaratılmasını teşvik etmektir. Ülkemizin milli çıkarlarına uygun, gerçekçi ve uygulanabilir politika önerileri geliştirmektir. Gerçekleştireceği bilimsel etkinlikler ile yayınlayacağı yorum, analiz, rapor, dergi ve kitapları politik karara alıcılar ve bilim dünyası ile paylaşmaktır.

Yasal Sorumluluklar

1. Aksi belirtilmedikçe bu sitede yer alan yazılar yazarların şahsi sorumluluğunda olup hiçbir kurum veya şahsı bağlamaz.

2. Bu sitede yer alan bütün eserlerinden 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu çerçeveseinde  yararlanılabilir.

3. Akademik maksaktlarla yapılan atıf/göndermeler dışında bu sitede yer alan eserlerin çoğaltılıp, yayınlanması ve her hangi bir yöntemle kullanılması izne tabidir.

Amaç ve Hedefler

İlkeler

• Sorunların çözümüne milli bakış,
  • Disiplinler arası çalışma,
  • Hukukun Genel İlkeleri,
  • Özgün ve en uygun yaklaşımlar,
  • Değişik Görüşlere Saygı,
  • Farkındalık Yaratabilme,
  • Birey mutluluğunu amaçlayan politika ve stratejiler üretme ve geliştirme,
  • Ulusal ve uluslararası düzeyde faaliyet gösteren SAM’lar ile işbirliği,
  • Kendini sürekli yenileyen ve geliştiren anlayış,
  • Türkiye’nin milli çıkarlarına yönelik projelerde ortaklık önerilerine ve işbirliğine açık olma

Yöntem

• Bilgi, deneyim ve tecrübe kazanmış üniversite ve öğretim elemanları, diplomatları ve sektör temsilcilerini bir araya getirerek bilimsel araştırma ve tartışma ortamı yaratmak,
  • Bölgemiz ve dünyadaki gelişmeleri daha düzenli izleyebilmek için nitelikli bir dokümantasyon merkezi oluşturmak,
  • Bilimsel araştırma projeleri hazırlamak,
  • Uluslar ve Uluslararası düzeyde kongre, seminer, sempozyum, panel, çalıştay ve söyleşi düzenlemek,
  • Diğer üniversitelerin benzer kuruluşları ve araştırma kurumları ile işbirliği yapmak,
  • Eğitim programları düzenleyerek genç araştırmacıları ve öğrencilerimizi yetiştirmek,
  • Öğrencilerimizi küresel ve bölgesel sorunların çözümüne yönelik bilinçlendirmek ve yönlendirmek,
  • Araştırmalarını; bülten, dergi. rapor, analiz ve kitaplarla kamuoyu ile paylaşmak,
  • Küresel ve bölgesel gelişmeler ile ülkemizi yakın ilgilendiren konuları sosyal medya aracılığı ile üyelerini devamlı bilgilendirmek ve bilinçlendirmek,
  • Dinamik be başarılı araştırmacıları ödüllendirmek için önerilerde bulunmak,
  • Ulusal ve uluslararası hakemli dergi yayımlamak,
  • Alanında nitelikli ve özgün bilimsel araştırma yapan Y / L ve doktora öğrencilerine burs verilmesi için önerilerde bulunmaktır.

Etik Kuralları

AREL USAM’ın Etik Kuralları ve Yayın Politikası

Arel USAM; yerel, ulusal, bölgesel ve küresel barış ve güvenlik üzerine temellenen, uluslararası ilişkiler bağlamında politik, ekonomik, toplumsal, teknolojik ve güvenlik konularında stratejik çalışmalar ortaya koymayı amaçlayan uygulama ve araştırma merkezidir.

Arel USAM, uluslar arası gelişmeleri takip ederken aynı zamanda Türkiye’nin ulusal çıkarlarına yönelik öngörülerde, çıkarımlarda ve analizlerde bulunmayı önceler. Arel USAM; fikir, proje, araştırma ve geliştirme hususuna önem vererek toplumsal bilinçlenme adına akademik çalışmalar gerçekleştirmeyi gaye edinir.

Arel USAM’ın yayın süreci bilginin bilimsel yöntemlerle objektif ve tarafsız bir biçimde üretilmesine, geliştirilmesine ve paylaşılmasına dayanır. Arel USAM tarafından üretilen ve paylaşılan bilginin temel hedefi; adalet, eşitlik, barış ve hukukun üstünlüğü ilkelerine dayalı bir toplumsal yapının oluşmasına ve derinleştirilmesine katkıda bulunmaktır.

Arel USAM incelediği ve takip ettiği konularda özgün ve nitelikli bilgiyi üretmeyi ve bunu geniş kitlelerle paylaşmayı temel amaç edinir. Arel USAM hiçbir siyasi görüşe ve ideolojiye taraf değildir. Arel USAM; cinsiyet, din, politik düşünce, etnik veya coğrafi köken üzerinden ayrım yapmaz. Üçüncü şahıs ve kurumların haklarını gözetir, suçlayıcı iddialarda bulunmaz. Yasal kovuşturma sürecindeki konular hakkında yargıda bulunmaz, kişilik haklarını ve mahremiyetini gözetir. Adil ve eşitlikçi bir şekilde hareket etme amacı güder.

Doç. Dr. Oktay Bingöl (Müdür ve Yönetim Kurulu Başkanı)
Dr. Öğr. Üyesi Ali Bilgin Varlık (Müdür Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi)
Prof. Dr. C. Uğur Özgöker (Yönetim Kurulu Üyesi)
Doç. Dr. Nurdan Çolakoğlu (Yönetim Kurulu Üyesi)